Hardhoutschroeven – voor sterk werk

Een houtschroef die zachthout in draait, voelt weinig weerstand. Dat betekent dat je zonder moeite schroeven in grenen of vuren schroeft. Ook bouwplaten zoals OBS of MDF zijn snel te doorboren met schroeven. Anders is het als je met hardhout werkt. Dit soort hout komt van beuken, eiken of van tropisch hardhout zoals azobé of meranti. Het verschil met dit hout is dat het veel dichter is. Daarom voelt een plank van meranti ook veel zwaarder aan dan eentje van grenen. Bomen van hardhout groeien veel langzamer dan bijvoorbeeld dennen en sparren. Wil je nu gewone schroeven in eiken of bankirai gebruiken, dan merk je dat die snel kunnen knappen. Of gewoon niet lekker doordraaien. Dan kan het doosje met de gewone schroeven dus weer dicht en moet je op zoek naar hardhoutschroeven.

Stevig hout voor buiten, dan ook stevige hardhoutschroeven

Hardhout wordt vaak ingezet voor buitenklussen. Het is uitstekend hout voor een schuur of een overkapping. Dit hout is veel meer bestand tegen regenwater dan zachthout. Je zou wel een schuur van grenen kunnen timmeren maar dan moet je het hout wel elk jaar goed onderhouden en zeer geregeld van een nieuwe laag verf voorzien. Met hardhout heb je zulk onderhoud niet. Vooral tropisch hardhout kan heel veel weersomstandigheden aan. Zulk hout is te koop in diverse duurzaamheids- en hardheidsklassen. Bepaalde soorten hardhout zijn ook beter voor je project dan andere. Een voorbeeld: je wilt een steiger bouwen. Dit betekent dat de palen in het water komen te staan. Bankirai is dan geschikt. Nog een voorbeeld: je gaat terrasvlonders timmeren. Dan is juist meranti ideaal.

Voorboren is bijna een must

Al dat hardhout voor je projecten moet wel aan elkaar gekoppeld. Dat doe je dus het beste met hardhoutschroeven. En zelfs die stevige schroeven krijgen te maken met de weerstand van het dichte hout. Ga je in hardhout schroeven, dan merk je al snel de grote hitte van schroefboor en schroef. Een voorbode dat de schroef kan gaan breken. Hardhout vereist dan ook gewoonlijk dat je eerst gaat voorboren. Je neemt een boor die zo’n 1 tot 2 mm kleiner is dan de schroefsteel en boort dan voor. Dat moet niet te snel. Druk rustig en haal het boortje steeds terug uit het hout om zo het los geboorde zaagsel mee naar buiten te trekken. Ben je met ultradunne boortjes bezig? Gebruik dan zo weinig mogelijk spierkracht want zulke dunne sprieten knappen snel.

Looizuur en hardhoutschroeven zijn geen goed huwelijk

Schroeven voor hardhout zijn veel sterker dan gewone schroeven en kunnen zo na voorboren alsnog goed in hardhout terechtkomen. Alleen heeft hardhout vaak veel looizuur. Dit zuur was oorspronkelijk bedoeld om bacteriën en insecten in de levende boom te bestrijden. Maar ook in dood hout weet het hardhoutschroeven wel te vinden. Looizuur werkt schadelijk in op de schroef en corrodeert die zodat die uiteindelijk kan breken. Minder gevoelig voor looizuur dan verzinkte schroeven zijn schroeven van RVS. Neem dan geen schroeven met alleen een RVS-coating maar gebruik goede kwaliteit, bijvoorbeeld schroeven van RVS A4.

De trekkracht van hout bedwingen

Hout kan trekken en schotelen, zeker als het zich buiten bevindt. Goede houtschroeven moeten die bewegingen van hout tegenhouden. Tot de beste schroeven behoren dan zelf borende hardhoutschroeven met een torx-kop.