Wat is roestvast staal?

Roestvast staal, afgekort als rvs, omvat materialen gemaakt van de legeringen van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Ook andere stoffen zijn toegevoegd, maar in mindere mate. Dit kan geleverd worden door rvs groothandel. Hoewel de naam suggereert dat de producten gemaakt van roestvast staal niet zouden roesten, kan dat toch wel eens gebeuren onder bepaalde omstandigheden. Wat deze materialen als toevoeging hebben in vergelijking met normaal staal, is dat die materialen bovenop een oxidelaag hebben die de materialen beschermen tegen het roesten. Deze oxidelaag zorgt ervoor dat de materialen gemaakt van roestvast staal minder snel roesten, maar wanneer deze oxidelaag doorbroken wordt, kunnen de producten toch roesten.

Eigenschappen van roestvast staal

Roestvast staal kan geleverd worden door rvs groothandel. Het heeft een groot aantal gunstige eigenschappen. De eerste gunstige eigenschap van roestvast staal is natuurlijk dat het niet roest. Dit komt doordat er een dunne laag oxide wordt gevormd boven de materiaal gemaakt van roestvrij staal. Deze oxidelaag wordt gevormd door chroom. Verder is roestvast staal stevig en hard door de koolstof die erin verwerkt is. Daarnaast is roestvrij staal makkelijk te vervormen tot elk gewenste vorm door middel van strekken en plooien. Dit leidt ertoe dat er verschillende toepassingen mogelijk zijn voor roestvast staal. Roestvast staal kan ook goed elektriciteit geleiden, net als gewoon staal.

Verschillende soorten roestvast staal

Er zijn verschillende soorten roestvast staal. Roestvast staal bestaat uit vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De aandeel van de individuele stoffen kunnen verschillen bij verschillende soorten roestvast staal. De verschillende typen roestvast staal hebben dan ook verschillende eigenschappen. Sommige soorten zijn steviger doordat die roestvast staal een grotere aandeel aan koolstof heeft, terwijl andere soorten meer beschermd zijn tegen het roesten omdat chroom een grotere aandeel heeft. Als de aandeel van de ene stof hoger wordt, wordt de aandeel van de andere stof lager, zo is roestvast staal met hoge percentages koolstof stevig en hard, maar minder goed beschermd tegen roest, omdat het aandeel van chroom lager is.